For å få mest mulig igjen for alt arbeidet med å få en ferdig årsrapport, fra idé- og konseptutvikling til den er ferdig trykket eller lagt ut på nett, må man ha en en god prosjektplan, tydelige mål og et dedikert team som tar ansvar gjennom alle faser av prosessen.
Årsrapporten skal ikke bare gi et riktig bilde av virksomheten og resultatene av fjorårets arbeid. Hvordan man utnytter og videreutvikler ressurser og vurderinger av konkurransebildet skal også med. Sist, men ikke minst, årsrapporten skal vise hvordan man utøver et bærekraftig samfunnsansvar (CSR). Rundt alt dette skal det ligge et tydelig konsept, som med tekst og bilder sier noe om bedriften som tall ikke kan vise. Her kommer gjerne visjon og verdier til syne.
Målgruppene for årsrapporten kan være mange og varierte. Både eksterne (myndigheter, journalister og investorer) og interne (ansatte, aksjonærer og samarbeidspartnere), kan bruke årsrapporten som arbeidsverktøy. I tillegg skal man ikke glemme at årsrapporten er bedriftens ansikt utad når det kommer til strategiske prioriteringer og muligheter – og gjennom dette en del av merkevarebyggingen rundt selskapet.
Oslo Børs har i samarbeid med Norsif (Norsk forum for ansvarlige og bærekraftige investeringer) utarbeidet en veiledning med eksempel på en prosess for rapportering av samfunnsansvar. Veiledningen er et nyttig og praktisk verktøy for å bidra til en effektiv, helhetlig og relevant samfunnsansvarsrapportering.
Oslo Børs’ veiledning om rapportering av samfunnsansvar finner du her!
Ann Handley
Forfatter og Chief Content Officer hos MarketingProfs